Najsilniejsze alergeny

Alergia może być wywołana różnymi czynnikami. Za najczęściej występujące uważa się alergie wziewne, za które odpowiedzialne są pyłki roślin, kurz czy zarodniki grzybów. Jednak bardzo wiele substancji uczulających znajduje się również w innej grupie – alergenów pokarmowych. Jako silny alergen wymienia się również jad niektórych owadów – najczęściej błonkówek – os, pszczół i szerszeni.

Alergeny pokarmowe – orzechy i nabiał

Najsilniejsze alergeny to wszystkim znane orzechy arachidowe. Choć w Europie alergia na ten składnik pokarmowy odnotowywana jest stosunkowo rzadko, to już w Ameryce stanowi ona duży problem. Orzechy te często używane są jako składnik różnych produktów, tymczasem dla osób z alergią, są one potencjalnym zagrożeniem. Ich zjedzenie bardzo często wywołuje wstrząs anafilaktyczny – to bardzo silna i szybko przebiegająca reakcja. Niekiedy jej skutkiem może być nawet zgon – jeśli pierwsza pomoc nie zostanie udzielona na czas. W przypadku alergii na orzechy arachidowe, jednocześnie może występować uczulenie również na inne orzechy.

Silne alergeny pokarmowe to również jaja i nabiał. Wśród nich najczęściej wymieniane jest krowie mleko. Najczęściej wywołują one alergię u dzieci. W wieku niemowlęcym konieczne bywa podanie specjalnych zastępczych preparatów – czasami nawet mleko modyfikowane okazuje się nieodpowiednie i potrzebne są produkty bardziej specjalistyczne. Alergia na mleko w wieku niemowlęcym nie oznacza, że dziecko będzie uczulone na ten produkt przez całe życie. Dzięki zastosowaniu odpowiednich preparatów i diety można uzyskać także całkowite wyleczenie – alergia może po prostu zniknąć.

Silny alergen – gluten

Mocnym alergenem jest również gluten – czyli białko występujące w pszenicy. Bardzo trudno jest uniknąć tego składnika w diecie, obecnie staje się to jednak coraz prostsze, dzięki osobliwej modzie na redukcję glutenu w diecie. Warto pamiętać, że takie działanie bez widocznego powodu, może wręcz wywołać alergię na gluten. Z drugiej strony nietolerancja tego składnika w diecie zdarza się dość często, a jej objawy bywają nieswoiste. Ponadto u osób dorosłych, objawy alergii na gluten nie muszą występować natychmiast po jego spożyciu. Alergia na gluten, o ile nie jest skrajna i nie powoduje reakcji zagrażających życiu, nie ma takiego wpływu na organizm, jak na przykład celiakia.

Inne mocne alergeny

Wśród wyżej wymienionych alergenów pojawił się jad owadów. Za najbardziej uczulający i najczęściej wywołujący silne reakcje uważa się jad pszczół. Osoby uczulone na jad często równocześnie nie mogą jeść miodu, ani stosować innych produktów pszczelich. Osoby, które rzadko mają styczność z tymi owadami, powinny wykonać test, który będzie w stanie określić, czy dana osoba jest uczulona. To dość ważne, ponieważ potwierdzenie alergii nie musi nastąpić w chwili pierwszego użądlenia. Osoby, które rzadko mają kontakt z pszczołami, mogą fałszywie uważać, że nie są uczulone – aż do drugiego użądlenia, na które organizm nadmiernie zareaguje. Lepiej więc wykryć ten rodzaj alergii wcześniej i zawsze mieć przy sobie zestaw pierwszej pomocy w przypadku użądlenia przez pszczołę.

2 komentarze

  • Ryś

    Zwróćcie uwagę na to, że najsilniejsze alergeny to jednak cały czas jedzenie. Skaza białkowa, orzechy itd. Praktycznie wszystkie najbardziej intensywne reakcje na alergię są po zjedzeniu czegoś. A to oznacza, że na co dzień szprycujemy się i nawet nie mamy pojęcia czym.

  • ferdy z durkem

    Bez sensu jest robienie rankingu alergenów, sprawdzanie które są najsilniejsze, a które słabsze. Jak ktoś ma alergię, to nie ma znaczenia, że inne alergeny działają na innych. Ja mam alergie na roztocza i nie interesuje mnie, że ktoś ma skazę białkową i co to ma za znaczenie komu bardziej gorzej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *