Alergia na czekoladę

Alergia na czekoladę może mieć różne przyczyny, ponieważ ten produkt składa się tak naprawdę z wielu składników. Najczęściej jednak alergią na czekoladę nazywane jest uczulenie na ziarno kakaowca.

Ziarno kakaowca jest bardzo częstym alergenem. Nie zawsze objawy tego uczulenia są jednak silne – u niektórych osób obserwuje się jedynie drobną wysypkę, a o uczuleniu dowiadują się one dopiero po wykonaniu testów skórnych. Bardziej poważnymi objawami tej choroby są katar sienny i problemy z efektywnym oddychaniem, rzadko jednak na tyle poważne, by konieczna była natychmiastowa pomoc lekarska.

By przekonać się, że alergia na słodycze zawierające czekoladę rzeczywiście oznacza uczulenie na konkretny produkt, można przeprowadzić samodzielną próbę. Wystarczy zakupić czekoladę, która ma w składzie prawie wyłącznie samo kakao – najlepiej bez śladowych ilości innych uczulających silnie alergenów, takich jak orzechy czy jaja. To pozwoli sprawdzić, czy powodem dolegliwości nie jest inny składnik. W celu potwierdzenia, należy zjeść czekoladę i poczekać na efekty. Taka próba nie jest wskazana w przypadku występowania silnych dolegliwości i najlepiej jest poinformować o chęci jej wykonania lekarza alergologa.

Alergie na czekoladę nie podlegają zazwyczaj odczulaniu, podobnie jak wiele innych uczuleń, spowodowanych konkretnym pokarmem. Jednak uczulenie na czekoladę ze składnikami takimi, jak orzechy, może być efektem alergii krzyżowej, na przykład na pyłek brzozy. Jeśli badania i obserwacje pacjenta wykażą taką zależność, wtedy po przeprowadzeniu odczulania na pierwotny alergen znikną również objawy alergii na czekoladę z orzechami.

2 komentarze

  • Benia

    No bez kitu, ja wszystko potrafię zrozumieć, ale alergia na czekoladę??? Chyba bym musiała popełnić rytualne samobójstwo, albo wydać majątek na leki, które pozwoliły by mi ją jeść 🙂

    • Zenik

      Tu się nie ma z czego śmiać. Wbrew pozorom alergia na czekoladę może być bardzo groźna. Nie dla życia czy zdrowia, ale możesz zapomnieć praktycznie o wszystkich słodyczach, ciastach i tym podobnych. A organizm domaga się nie tylko cukrów prostych, ale też magnezu, którego w czekoladzie i kakao jest bardzo dużo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *