Alergia na kukurydzę

Kukurydza jest zazwyczaj bardzo chętnie spożywanym produktem. Doradza się ją zwykle w przypadku uczulenia na gluten, ponieważ jest to roślina, która może w pewnym stopniu zastąpić zwykłe zboża. Jednak również kukurydza bywa powodem alergii. Co warto wiedzieć o alergii na tę roślinę?

W przypadku, gdy diagnoza uczulenia na kukurydzę potwierdziła się, warto pamiętać, że ta roślina może być alergenem na dwa sposoby. Pierwszy – najbardziej znany – to pokarmowa alergia na kukurydzę. Objawy, takie jak ból żołądka czy wystąpienie na skórze pokrzywki, występują po zjedzeniu ziaren kukurydzy.

Objawami, które nie zawsze wskazują na alergię, ale jednak są wywołane przez zjedzenie kukurydzy są nadmierna nerwowość i zaburzenia koncentracji. U dzieci mogą występować inne objawy, takie jak sucha skóra oraz częste infekcje. Alergia na ziarno kukurydzy może pojawić się po zjedzeniu kaszki kukurydzianej lub płatków. Obecnie kukurydza często dodawana jest jako wypełniacz do gotowych potraw, dlatego jeśli ktoś jest alergikiem, powinien uważnie czytać skład i zrezygnować z części od razu gotowych do jedzenia produktów.

Alergia na ziarna kukurydzy to nie jedyna choroba, jaką może powodować ta roślina. W przypadku kukurydzy, uczulające może być nie tylko ziarno, ale również pyłek. Objawy takiej alergii to przede wszystkim katar, kaszel i świszczący oddech. Obecnie objawy uczulenia na pyłek kukurydzy są jeszcze w Polsce dość rzadkie, jednak na uprawę tej rośliny decyduje się coraz więcej osób, dlatego też częściej może ujawniać się alergia.

3 komentarze

  • Irenka z okienka

    Ludzie, pomyślcie normalnie: skoro kukurydzą karmi się zwierzęta, albo łowi się na nią ryby, to nie może to być pożywienie polecane ludziom. Nic dziwnego, że pojawia się alergia na kukurydzę, która występuje po zjedzeniu nawet ugotowanej kukurydzy. Bo to pasza, a nie jedzenie, a my zapatrzeni w USA uznaliśmy, że skoro taki mądry naród je, to musi być wszystko w porządku.

    • Oracz

      Bez przesady. Kukurydzę od lat jedzą też ludzie, więc nie można mówić, że jedzą ją tylko zwierzęta i jest to pasza. Zwierzęta jedzą przecież też wiele innych rzeczy: ziemniaki czy chleb, jaja i inne. I wcale nie znaczy to, że nie jest to niezdrowe. Lepiej po prostu stosować zróżnicowaną dietę żeby zdrowo żyć i nie mieć żadnych alergii i uczuleń.

    • TT

      – Irenka z okienka – nie wiem skąd się biorą tacy „mędrcy” jak Ty, ale przemilczę co o tym myślę. Zbożem i ziemniakami też się karmi zwierzęta, Mięsem też. Nadają się te produkty dla ludzi? Kukurydza podobnie jak ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej i środkowej (Meksyk np.), gdzie ludzie je jedzą odkąd istnieje człowiek. Papryka i pomidory również. Jeszcze odnośnie karmienia ryb kukurydzą – czy to jest ich naturalny pokarm? No chyba nie wychodzą z wody na pole żeby się nawpi…lać. Wielu ludzi ma alergię na jaja kurze, ryby, mleko itp. To też pasza? Ogarnij się. Do szkoły wróć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *