Alergia na rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są uważane za bardzo zdrowy dodatek w codziennym jadłospisie. Jednak ten produkt niezwykle często bywa również powodem alergii. Jak rozpoznać alergie na rośliny strączkowe i co zrobić, gdy ta diagnoza się potwierdzi?

Za najczęściej uczulającą roślinę strączkową uważana jest soja – w przypadku tego produktu, uczulenie objawia się dość szybko, ponieważ obecnie soja dodawana jest do bardzo wielu produktów spożywczych. Ale osoby uczulone na rośliny strączkowe będą odczuwały dolegliwości także w przypadku spożycia innych roślin z tej grupy. Popularna jest na przykład również alergia na groch. Objawy tego uczulenia to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból, niestrawność czy biegunka.

Alergia na rośliny strączkowe wymaga wyeliminowania tego typu produktów z diety. Takie warzywa jak groch, fasola czy soczewica są zazwyczaj spożywane w formie nasion i rzadko są wypełniaczem, dlatego łatwo można usunąć je z jadłospisu. W przypadku sojowego białka często konieczne jest przygotowywanie produktów od podstaw. Producenci nie zawsze umieszczają pełną informację o obecności sojowego białka w produkcie, przez co osoby silnie uczulone muszą praktycznie zrezygnować ze spożywania gotowych posiłków ze sklepu. Białko sojowe może być również składnikiem niektórych suplementów diety, a nawet kosmetyków. Tymczasem u osób z silną alergią nawet zewnętrzny kontakt z alergenem może spowodować wywołanie objawów uczulenia. Dlatego też konieczne jest zachowanie ostrożności.

2 komentarze

  • górny taras

    Najgorsze w alergii na rośliny strączkowe jest to, że początkowo można jej nie rozpoznać. Przecież każdy wie, jak reaguje się na groch czy fasolę 😉

    • Judasz

      W sumie więc można by powiedzieć, że alergia na rośliny strączkowe to nic takiego, co? Ale wbrew pozorom objawy alergii na groch czy fasolę mogą być bardzo intensywne. I nie jest to łatwe do zaakceptowania, bo wiele potraw jest gotowanych na wywarze z nich i w gruncie rzeczy połowa zup i innych ciepłych dań odpada.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *