Alergia na konserwanty

Alergia na konserwanty może ujawnić się zarówno jako uczulenie kontaktowe, jak i pokarmowe. Konserwanty są obecnie dodawane do bardzo wielu produktów, przez co objawy alergii mogą ujawniać się bardzo wcześnie. Jakie są objawy alergii na konserwanty?

Alergie na konserwanty mogą ujawnić się przede wszystkim po spożyciu produktów zawierających takie składniki, jak benzoesan sodu i sorbinian potasu oraz wiele siarczków. Szkodliwe dla niektórych osób bywają także sztuczne barwniki oraz słodziki. Dolegliwości, które występują w przypadku tego typu alergii, obejmują przede wszystkim układ pokarmowy. Do najczęstszych objawów należą między innymi biegunka i bóle brzucha od razu lub dopiero po pewnym czasie od spożycia danego produktu konserwowanego sztucznie. Jedyną możliwością zminimalizowania objawów jest bezwzględne unikanie konserwowanej żywności.

Alergia na konserwanty może ujawnić się także jako uczulenie kontaktowe. Dzieje się tak w przypadku, gdy dany konserwant nie występuje jako dodatek w produktach spożywczych, a jako składnik kosmetyków lub środków czyszczących. U osób uczulonych na konserwanty można zauważyć przede wszystkim reakcję uczuleniową w miejscu bezpośredniego kontaktu z daną substancją. Niektóre osoby mogą odczuwać również dyskomfort podczas wdychania ulatniającej się substancji. Dlatego też w przypadku osób uczulonych na konserwanty tego typu zalecana jest zmiana preparatów na bardziej ekologiczne. Zawierają one wtedy jedynie naturalne składniki i często pozbawione są szkodliwych konserwantów.

2 komentarze

  • Michał

    Jak ostatnio sprawdzałem skład chemiczny jogurtu to miałem wątpliwości czy cofnąłem się na lekcje chemii czy może rzeczywiście jestem w sklepie. To jest jakiś Sajgon! Same ulepszacze, e, bakterie itd. I to ma być zdrowe jedzenie, jogurty? Alergia na konserwanty będzie standardem, jeśli nie przestaniemy ładować tego całego syfu do jedzenia.

  • Praktyk

    Znajdźcie mi normalną żywność, ale zapakowaną, w której nie będzie konserwantów. Po prostu nie ma szans. Najczęściej nie są to jakieś wielkie ilości, więc bez przesady. Nie jest to groźne dla zdrowia. Ale oczywiście alergia na konserwanty to co innego, tylko nie wynika z tego, że one same w sobie są trujące czy coś. Po prostu niektóre organizmy tak reagują na normalne poziomy zanieczyszczenia i bodźce, które mogą być całkowicie naturalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 62 = 71